Från tugg till mugg
Allt börjar med att du stoppar in maten i munnen... Inne i munnen sönderdelas maten med hjälp av tänderna och blandas med saliv från spottkörtlarna. I saliven finns enzymet amylas som börjar nedbrytningen av stärkelse. Efter så åker maten ner i matstrupen som leder till magsäcken. Det är musklerna som gör att maten kan pressas ner till magsäcken. Du kan till exempel stå på händer och dricka vatten utan att vattnet åker ut genom näsan med hjälp av musklerna i strupen. När den väl kommer ner i magsäcken så blandas maten effektivt, den utsätts av magsaft och i magsaften finns det saltsyra med ett enzym som bryter ner protein. Salt syran hjälper till att döda bakterier som följer med i maten. Magsäckens insida är klädd med en slemhinna som tål magsaften. Den första tarmen är tolvfingertarmen. I tolvfingertarmen kommer det bukspott från bukspott körteln och innehåller olika enzymer som är kapabla bryta ner kolhydrater, proteiner och fett. Bukspottet kan neutralisera saltsyra som följer med i födan från magen. I levern där bildas galla, den sparas i gallblåsan och sen töms den i tolvfingertarmen. Gallan fungerar som ett tvättmedel, den delar upp fett i små droppar så enzymerna kan komma åt fettet lättare. Sedan kommer vi till tjocktarmen där nedbrytningen av kolhydrater, fett och proteiner avslutas. Sen tar blodet upp näringsämnena så att de kan rinna fram till tunna blodkärl i tarmens vägg. Maten består då av 80% vatten när den har kommit till tjocktarmen. Det är tjocktarmens uppgift att suga upp det mesta av vattnet vilket gör att vi slipper dricka så mycket vatten och det gör avföringen lagom fast. Det finns många bakterier i tjocktarmen som lever på näringsämnen men vi har inte utnyttjat, men de bakterierna är nyttiga för oss och de tillverkar bland annat vitamin K som vi behöver. Efter det så åker tarm innehållet ut ur våran ändtarm och sedan händer ”du vet vad”
Hoppas att min klient och ni alla mina läsare har fått någon nytta av denna info.
Kommentarer
Postat av: Fröken Lena
Saknar källhänvisning....
Bra och ganska väl ingående beskriven fakta.
Trackback